Sadbové brambory
Ranné brambory
Rané a velmi rané odrůdy brambory patří mezi konzumní brambory, které se vyznačují tenkou slupkou a jsou tak určené k dřívější spotřebě. Díky tomu však obsahují více bílkovin a vody, méně škrobů než brambory pozdní, a proto jsou velmi oblíbeny u konzumentů. Agrico Bohemia nabízí několik odrůd raných brambor vyznačující se vysokou kvalitou a velkým výnosem tržních hlíz.
Polopozdní / pozdní brambory
Polopozdní a pozdní konzumní brambory se vyznačují vyšším obsahem sušiny, dobrou konzumní kvalitou a dlouhou dobou skladování. Díky svým vlastnostem jsou upředňostnovány ke smažení a k výrobě lupínků a vloček. Vyznačují se vysokou odolností vůči bramborovým onemocněním.
Škrobové brambory
Pozdní odrůdy se často vyznačují vysokým obsahem sušiny a tím i dobrým výtěžkem škrobu. Kromě průmyslového zpracování jsou také tyto moučnatější odrůdy oblíbeny pro výrobu bramborových lupínků.
Bio brambory
V neposlední řadě společnost AGRICO Bohemia s.r.o. distribuuje i odrůdy vhodné k organickému pěstování. Nabízí je ve všech varných typech (A, B, C) a zároveň i ve všech typech ranosti (rané, polorané, pozdní).
Sadbové brambory: Klíč k úspěšné bramborové úrodě
Sadbové brambory jsou základem úspěšného pěstování brambor. Jsou to speciálně vybrané hlízy určené s výsadbě.
Zajišťují vysokou kvalitu a výnos bramborové úrody. V této části vám prozradíme více o klíčových aspektech výběru, přípravy a péče o sadbové brambory.
Biologické vlastnosti brambor
Klíčení
Hlíza začíná vyvíjet výhonky. Toto je počátek nové rostliny.
Vegetativní růst
Rostlina roste nad zemí. Vyvíjí listy a stonky pro fotosyntézu.
Tvorba hlíz
Pod zemí se začínají formovat nové hlízy. Ty se zvětšují a dozrávají.
Výběr vhodných odrůd
Kriteria výběru
Odolnost vůči chorobám, výnosnost a kvalita hlíz jsou klíčové faktory při výběru odrůdy.
Regionální přizpůsobení
Vybírejte odrůdy podle místních klimatických a půdních podmínek pro ten nejlepší výsledek.
Příprava sadbových brambor
1
Výběr zdravých hlíz
Vybírejte hlízy bez známek chorob, prasklin nebo poškození. Kvalitní sadba je základem úspěchu.
2
Klášterní proces
Velké hlízy lze rozdělit na menší části. Každá část musí mít alespoň jedno zdravé oko.
3
Ošetření hlíz
Použití fungicidů a pesticidů vám zajistí lepší start pro vaše sadbové brambory.
Skladování a uchovávání
Udržujte teplotu 4-6 °C a vlhkost kolem 85%. Skladujte v temném prostředí.
Zajistěte dostatečnou ventilaci. Pravidelně kontrolujte a třiďte uskladněné hlízy.
Ideálně skladujte 3-4 měsíce před plánovanou výsadbou. Delší doba může mít vliv na snížení kvality sadby.
Techniky sázení sadbových brambor
Sázejte na jaře po posledních mrazech. Sledujte předpověď počasí pro optimální načasování.
Řádky, pásové nebo řadové sázení. Každá metoda má své výhody podle typu půdy a vybavení.
Sázejte 10-15 cm hluboko. Dodržujte rozestupy 30-40 cm v řadě a 60-70 cm mezi řádky.
Péče o sadbové brambory během růstu
Zavlažování
Hnojení
Ochrana
Kypření půdy
Sklizeň a kvalita úrody
Když rostliny začnou usychat a listy žloutnout.
Mechanické nebo ruční, opatrné odhrabávání hlíz.
Velikost, tvar, výskyt defektů a chorob
Curing (vydýchání brambor) a následné skladování za vhodných podmínek
Zanechte nám zprávu
Majitel / Jednatel
Ing. František Vavřina
- f.vavrina@agricobohemia.cz
- +420 604 208 454
Obchodní činnost
Sadbové brambory ( nákup / prodej )
Rudolf Kučera
- r.kucera@agricobohemia.cz
- +420 728 720 089
Radek Šauer
- r.sauer@agricobohemia.cz
- +420 734 458 004
Jaroslav Černý
- j.cerny@agricobohemia.cz
- +420 724 076 622